rock school - modern music lessons

Rockschool

To Έντεχνο Ωδείο είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη συνεργασία του με το Rockschool. Η συνεργασία αυτή στόχο έχει να δώσει ένα παραπάνω εφόδιο και μια μεγαλύτερη προοπτική στις μουσικές σπουδές των μαθητών μας.

Όπως ξέρετε τα Ωδεία υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο όμως πιστοποιεί τις σπουδές μόνο στα κλασικά όργανα (πιάνο, βιολί, κλασική κιθάρα, φλάουτο, κλαρινέτο, ανώτερα θεωρητικά και άλλα). Επίσης τα πτυχία που δίνει το ΥΠ.ΠΟ δεν έχουν διαβάθμιση. Είναι δηλαδή όλα ισότιμα με το απολυτήριο λυκείου. Αυτό δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη καθώς τα πτυχία μουσικής είναι διαβαθμισμένα μέχρι και το επίπεδο του Master.

Τι γίνεται όμως με τα σύγχρονα και τα παραδοσιακά όργανα;  

Σε αυτά δεν υπάρχει ουδεμία αναγνώριση ή πιστοποίηση από το ΥΠΠΟ. Ως εκ τούτου όλα τα ωδεία εκδίδουν βεβαιώσεις σπουδών ως μια απέλπιδα προσπάθεια να πιστοποιήσουν τις σπουδές των μαθητών τους.

Μέσω της συνεργασίας μας με το  Rockschool οι μαθητές μας θα έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν αγγλικά πτυχία και διπλώματα στην Ελλάδα. To Rockschool ακολουθεί το grade exams system. Από την προκαταρτική ως την ανωτέρα υπάρχουν 8 grades. Για κάθε grade υπάρχει διαφορετικό βιβλίο με συγκεκριμένα κομμάτια από τα οποία ο ενδιαφερόμενος διαλέγει σε ποια θα εξεταστεί. Επίσης για κάθε grade υπάρχει ηχογράφηση όλων των κομματιών από διακεκριμένους εκτελεστές. Έτσι προσφέρεται η δυνατότητα στον υποψήφιο να έχει ακόμα μια άποψη για την εκτέλεση των κομματιών. Να σημειωθεί ότι η συνεργασία δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση αλλαγή στα ετήσια δίδακτρα του μαθητή. Η μόνη οικονομική υποχρέωση που προκύπτει (για τους μαθητές οι οποίοι θα δώσουν εξετάσεις)  είναι τα εξέταστρα τα οποία πηγαίνουν απευθείας στο κολλέγιο.

Διαδικασία εξετάσεων

Στις εξετάσεις είναι παρόντες ο μαθητής που εξετάζεται με τον εξεταστή ο οποίος είναι ορισμένος από το κολλέγιο και είναι κατά βάση Βρετανός. Οι εξετάσεις γίνονται στα αγγλικά. Στην περίπτωση που ο μαθητής δεν γνωρίζει αγγλικά μπορεί να παρευρεθεί μεταφραστής.

Ο σπουδαστής εξετάζεται σε τρία κομμάτια της ύλης, παίζει δύο κλίμακες με τα arpeggio τους και απαντάει σε θεωρητικές και ακουστικές ερωτήσεις.


ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΡΓΑΝΑ

Το Rockschool παρέχει εξετάσεις στην ηλεκτρική κιθάρα και μπάσο, στα ντραμς, στα πλήκτρα (αρμόνιο),

στο σύγχρονο πιάνο και στο μοντέρνο τραγούδι.

Υπάρχουν δύο είδη διπλωμάτων στη rockschool. To Performance Diploma (Δίπλωμα Ερμηνείας) και το Teaching Diploma (Δίπλωμα Διδασκαλίας).

Κάθε ένα από αυτά τα διπλώματα έχει δύο τύπους σύμφωνα με το NQF( National Qualification Framework). To επίπεδο 4 που είναι ισότιμο με ένα πρωτοετές bachelor και το επίπεδο 6 που είναι ισότιμο με bachelor.

Οι ονομασίες των διπλωμάτων είναι:

  • Diploma in Music Performance:DipRSL(Perf) at level 4

  • Diploma in Music Performance:LRSL(Perf) at level 6

  • Diploma in Music Teaching:DipRSL(Perf) at level 4

  • Diploma in Music Teaching:LRSL(Perf) at level 6


Ucas

Τα UCAS είναι ο επίσημος οργανισμός για τη διαχείριση των αιτήσεων προς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αγγλίας σε όλους τους τομείς και ειδικότητες. Μέσω των UCAS κάθε υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να μάθει από ποια πανεπιστήμια προσφέρονται τα προγράμματα σπουδών που επιθυμεί και να κάνει αίτηση προς τα Πανεπιστήμια της αρεσκείας του. Είναι κάτι σαν τα δικά μας μόρια. Η σημαντική όμως διαφορά είναι ότι  δεν αφορούν μόνο σπουδές γύρω από τη μουσική αλλά οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο (οικονομικά, ιατρική κτλ).

Στο Rockschool τα UCAS μετράνε στα grades 6,7,8       

              ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ UCAS ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΜΟ

ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ

ΒΑΘΜΟΣ

Grade 6

Gr 7

Gr 8

Grade 6

Gr 7

Gr 8

Distincion

45

60

75

15

20

30

Merit

40

55

70

10

15

25

Pass

25

40

55

5

10

20

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τοRockschool  μπορείτε να βρείτε στις σελίδες

 www.rockschool.co.uk   &  www.rockschool.gr        

Επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε στη γραμματεία του Ωδείου.