Λαϊκη και Παραδοσιακη Μουσικη

Η παραδοσιακή μουσική της Κρήτης αποτελεί ιδιαίτερο πολιτιστικό στοιχείο της Κρήτης.  Αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού βρίσκει θέση στο πρόγραμμα σπουδών του Έντεχνου Ωδείου, με έμπειρους καλλιτέχνες οι οποίοι φροντίζουν να μεταφέρουν γνώση αλλά και εμπειρία στους νεότερους σπουδαστές.

Μαθήματα Κρητικής Λύρας:

Η κρητική λύρα είναι ένα μουσικό όργανο, που κατέχει κεντρική θέση στην παραδοσιακή μουσική της Κρήτης.Στο Κρητικό ρεπερτόριο, έχουν αναπτυχθεί τεχνικές και τρόποι παιξίματος που χωρίζονται σε τρία είδη με δημιουργούς τους Κώστα Μουντάκη,Λεωνίδα Κλάδο και Θανάση Σκορδαλό.Στο Έντεχνο Ωδείο διδάσκονται και τα τρία είδη παιξίματος από καταρτισμένους και καταξιωμένους μουσικούς δίνοντας ολοκληρωμένη εκμάθηση του οργάνου στους σπουδαστές. 

Καθηγητής: Ξενάκης Μιχάλης

Μαθήματα Μαντολίνου:

Το μαντολίνο, όργανο μελωδίας που χρησιμοποιείται σήμερα σε παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης και των Επτανήσων. Ολοένα και περισσότεροι ερμηνευτές και καλλιτέχνες της σύγχρονης Κρητικής μουσικής το χρησιμοποιούν πλέον στις εκτελέσεις τους. Η χρήση του μαντολίνου εδραιώνεται σημαντικά στο πέρασμα του χρόνου και αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην Κρητική μουσική παράδοση.Αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες και γνώστες της κρητικής παράδοσης διδάσκουν τεχνική και ρεπερτόριο του οργάνου. 

Καθηγητές: Ξενάκης Μιχάλης, Τσαφαντάκης Νίκος

Μαθήματα Λαούτου:

Το λαούτο υπήρξε το σημαντικότερο συνοδευτικό όργανο στην Κρητική μουσική, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί και ως σολιστικό όργανο. Ο μαθητής σταδιακά αναπτύσσει τη δεξιότητα του σολιστικού και συνοδευτικού παιξίματος. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται και η ικανότητα μουσικής αντίληψης του αυτιού αλλά και οι γνώσεις ως προς θεωρία παραδοσιακής μουσικής. Το μάθημα του λαούτου είναι ατομικό και διδάσκονται Τεχνικές- ρόλος οργάνου (συνοδεία/ σόλο) Ασκήσεις δεξιοτεχνίας Εισαγωγή- επέκταση στους λαϊκούς- παραδοσιακούς «δρόμους»-κλίμακες. Ανάπτυξη ρεπερτορίου (το λαούτο ανά την Ελλάδα) Ακουστική εξάσκηση (συγχορδίες, δρόμοι κλπ.) 

Καθηγητής: Τσαφαντάκης Νίκος

Μαθήματα Μπουζουκιού:

Το Μπουζούκι είναι λαουτοειδές έγχορδο λαϊκό μουσικό όργανο, με αχλαδόσχημο (σκάφος) Το σύγχρονο μπουζούκι διαθέτει τρεις ή τέσσερις διπλές χορδές τις οποίες χτυπά ο μουσικός με την πένα Διδάσκονται: Τεχνική (χρήση της πένας, τεχνική αριστερού χεριού κλπ), κλίμακες (λαϊκοί δρόμοι), συγχορδίες, ρυθμοί, δυναμικές, ταξίμι, ρυθμικό ταξίμι, τρανσπόρτο (αλλαγή κλίμακας), απαντήσεις και γεμίσματα, ρεπερτόριο επιλογής σας.

  • Τσαφαντάκης Νίκος

Κρουστά (τουμπερλέκι, ηπειρώτικο ντέφι, μπεντίρ, νταούλι):

Στο τμήμα παραδοσιακών κρουστών διδάσκονται(τουμπελέκι,ηπειρώτικο ντέφι,μπεντίρ νταούλι)με τις τεχνικές και τους ρυθμούς σε όλα τα μουσικά ιδιώματα.Οι μαθητές ακολουθούν συγκεκριμένο κύκλο σπουδών προσαρμοσμένο στην ηλικία και τις δυνατότητες κάθε μαθητή.

  • Παγωμένος Νίκος

Μαθήματα Ασκομαντούρας:

Η Ασκομαντούρα είναι παλαιότατο πνευστό κρητικό μουσικό όργανο. Κουβαλά μέσα του την ψυχή της Κρήτης και με τον επιβλητικό του ήχο μαγεύει τα αυτιά των ακροατών. Πρόκειται για ένα όργανο υπό εξαφάνιση, λίγοι είναι πλέον οι υπάρχοντες παίκτες ασκομαντούρας.Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την επανεμφανισή του με έντονη την παρουσία του στα κρητικά δρώμενα του τόπου μας.Οι μαθητές με σύντομο κύκλο εκμάθησης αποκτούν ρεπερτόριο ,τεχνική και τη φιλοσοφία του οργάνου.

Καθηγητής: Μπαλτζάκης Φραγκίσκος